Citronový koláč s ostružinovo-balsamicovou omáčkou

31. říjen 2013 | 17.55 |
blog › 
Citronový koláč s ostružinovo-balsamicovou omáčkou

chees2

Suroviny:

250 g mascarpone
400 g zakysané smetany (16% tuku)
3 celá vejce
3 lžíce cukru
2 lžičky práškové želatiny
250 ml vody
moučkový cukr dle potřeby

Cukerný roztok:
šťáva z 1 citronu
5 lžic cukru
200 ml vody

Korpus:
200 g čokoládových sušenek (Derby, Koka, věnečky apod.)
120 g másla


Ovocná omáčka:

100 g ostružin (nebo borůvek, malin atd.)
2 lžíce bílého krémového balsamica
1 lžíce tmavého klasického balsamica
1 lžíce citronové šťávy
150 ml vody

Postup 

Korpus:
Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 miut do lednice.


Náplň:
Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidčího medu. Odstavíme.


Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznily hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.

Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se :-) Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.

Ovocná omáčka:
Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.

Poznámka

Krájíme na trojúhelníky, nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary, viz foto. Až budete dort krájet, můžete ho po obvodu uvolnit tenkým nožem.

Tipy: citrony nahraďte limetkou nebo pomeranče. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezet zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh :-)

chees4

chees6

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (7x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Moderované komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář