Sumec je vynikající ryba, která vzbuzuje respekt u ostatních obyvatel rybníků, ale i některých kuchařů. Pokud budete mít to štěstí jako já, při přípravě sumci nechte prostor a doplňte pokud možno co nejmenším množství ostatních surovin, aby vynikla jeho skvělá chuť ;-)
Rybí maso omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Máslo rozpustíme s olejem a opečeme na něm maso dorůžova, aby byla kůžička křupavá. Pak je přeložíme do pekáčku a schováme do trouby předehřáté na 120°C, aby ryba nevychladla.
Do výpeku ze sumce nalijeme víno a necháme je pět minut odpařit. Potom přidáme smetanu, lehce osolíme a opepříme. Smetanu zredukujeme, aby zhoustla, a vmícháme bylinky. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.
Odstavíme a omáčkou pak přeléváme rybí porce. Podáváme s novými bramborami a sklenkou bílého vína :-)
Sumec samozřejmě není podmínkou, vyberte si jakoukoli rybu, která vám chutná.