Ve vinných listech můžeme grilovat, krásně nahradí třeba alobal. Věděli jste to?
Dip: 200 g zakysané smetany, 2 lžičky nasekané čerstvé máty, sůl, 1 stroužek drceného česneku (vše smíchat)
Listy vinné révy dvě minuty povaříme v osolené a okyselené vodě. Pak je propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Pohanku zalijeme vývarem tak, aby sahal centimetr nad ni. Přivedeme k varu, vaříme 5 minut a pak přiklopíme pokličkou a pohanku necháme dojít.
Sušené brusinky namočíme do vařící vody a necháme je 30 minut bobtnat. Pak vodu slijeme a brusinky nakrájíme na drobné kousky. Ořechy opražíme nasucho, až začnou vonět.
Vychladlou pohanku smícháme s petrželí, mátou, brusinkami, ořechy, česnekem, cibulkou osmaženou dozlatova čerstvým sýrem a solí, až vznikne kompaktní hmota. Tou pak plníme listy, které otočíme rubovou stranou k sobě. Na každý list položíme lžičku směsi, po stranách zahneme a pak směrem od sebe rolujeme. Nakonec spíchneme párátkem.
Na středně rozpáleném grilu potřeném lehce tukem grilujeme vinné závitky z každé strany asi 5 minut. Podáváme s dipem ze zakysané smetany a grilovaným pečivem potřeným bylinkovým máslem.