10. květen 2016 | 21.59 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Velevoňavý závin z domácího těsta - nejen na oslavy, ale jako netradiční večeře

Co potřebuješ?
- Těsto:
- 50 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 100 ml piva (zde Budvar 10°)
- 1/2 Hery či jiný podobný tuk
- Náplň:
- 3 hrsti najemno nakrájeného hlávkového zelí
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce oleje
- 0,5 dl vody
- 6 plátků anglické slaniny
- 100 g jemně nakrájených tvarůžků
- 3 lžičky uzené papriky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička mletého kmínu
- A dále:
- vejce na potření
Jak na to:
Mouku smícháme s kousky Hery a spolu s pivem vypracujeme těsto. Necháme 10 minut odpočinout, pak na pomoučněném válu vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Zelí dusíme s olejem a vodou asi 15-20 minut. Pak slijeme a necháme vychladnout. Na těsto nasypeme strouhanku, položíme plátky anglické slaniny a posypeme tvarůžky. Na ně naklademe jednu vrstvu zelí, které osolíme a p
osypeme paprikou a kmínem, pak dáme další vrstvu zelí.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme. Celý závin opět potřeme vajíčkem
a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut (cca 190°C). Dobrý je teplý i studený, ale studený se lépe krájí.
Poznámka:
Pokud nemáme zelí, je možné nahradit nakrájeným pórkem, závin bude skvělý :-) Kdo rád pikantní, posype zelí rozdrobenou chili papričkou.

Zpět na hlavní stranu blogu