Bigos

23. červenec 2014 | 13.17 |
› 

Hlásím, že jsem po krátké pauze opět mezi vámi a že pro vás mám báječný recept.

Hned na začátku prozradím, že má je pouze fotka, ale recept samotný pochází odjinud. Našla jsem jej na webu
www.toprecepty.cz, kam jej vložila má kamarádka Laďka. A protože je to vážně dobrota (doma už jsem vařila bigos několikrát), domluvila jsem se s ní a ona mi umožnila jej sem vložit. Až se trochu ochladí, určitě tento masovo-zelný skvost vyzkoušejte. Opravdu nemá chybu ;-)


DSCN3934




Co potřebuješ:

  • 750 g kysaného (lze i sterilované) a 750 g čerstvého zelí,
  • 600 g zadní hovězí,
  • 600g vepřového plecka,
  • 200g vepřových žebírek,
  • 300 g drůbežího masa (lze vynechat),
  • 150 g uzeného bůčku,
  • 6 nožiček libovolných klobás (papriková, debrecínská, pikantní atd - alespoň 2 výraznější chuti),
  • 2 plné hrsti sušených hub (lze vynechat),
  • 1 cibule,
  • 200 g anglické slaniny,
  • sůl, majoránka (lze i oregano), drcený kmín, pepř, 3 bobkové listy, libeček (lze nahradit maggikořením)


Jak na to

Budeme potřebovat 3 hrnce či pánve, z toho největší na konečné dohotovení. Pokud chceme dát sušené houby, namočíme je.
Na rozehřátý tuk rozkrájíme anglickou slaninu a zpěníme cibuli.

Teď veškeré maso nakrájíme na zhruba stejné kousky a nyní se musí udusit do měkka, ale protože každé má jinou dobu dušení, jsou 2 možnosti - buď každé maso udusíme zvlášť (velmi nepraktické z hlediska hory nádobí a času) nebo postupně vkládáme druhy mas dle doby, kterou potřebují - začneme hovězím, po 40 min. přidáme vepřové, po 20 min. veškeré uzené - bůček, klobásky a asi po 15 min. přidáme drůbeží, pokud ho dáváme.

Přidáme i namočené houby s vodou, ve které byly. Okořeníme uvedeným kořením KROMĚ MAJORÁNKY a dodusíme do měkka. Podléváme dle potřeby horkou vodou.

Mezitím do 2. hrnce dáme nadrobno nakrájené čerstvé zelí, okmínujeme, podlejeme troškou vody a dusíme.Asi po 25 min. přidáme propláchnuté kysané nebo sterilované zelí (propláchnuté) a dusíme cca 10 min. Na zelí by mělo stačit celkem cca 35 min.

Do největšího hrnce dáme směs masa a zelí a pečlivě vše promícháme. Přidáme majoránku až teď (dlouhým vařením hořkne), dochutíme dle naší chuti i třeba paprikou, pepřem, dosolíme atd. A ještě necháme asi 15 min. na velmi mírném plamínku dojít. Na dušení a dohotovení celého jídla by bohatě mělo stačit celkem 2,5hodiny.

Barvu by výsledný pokrm měl mít zlatohnědou, chuť malilinko nakyslá a pikantní - lehce pálivá. Vonět by měl po majoránce (houbách) a pikantních klobáskách.

Jako příloha je ideální chléb.


Poznámka

Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

Jedna zásada, by ale měla platit vždy!!!: celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa.Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po dvou dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská!!!! Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složitý. Schválně jsem ho popsala podrobněji.

Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.

DSCN3934

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 3 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Bigos martin 17. 03. 2017 - 22:19