Ve znamení řeckého balsamica aneb Výzva...

17. květen 2016 | 21.39 |
› 

Ve znamení řeckých balsamicových octů aneb Výzva portálu www.blogerky.cz

Rozmarýnové vafle s balsamicovou dýní, dipem z pečeného česneku a rukolovým salátem

Mám ráda vaření, moře a akce. Bez akce není reakce, a kde je výzva, tam jsem já. Zejména pak souvisí-li s jídlem, a navíc s nádherným Řeckem. Proto jsem přijala Výzvu portálu www.blogerky.cz. Úkolem bylo nejen ochutnat (to by nebylo tak těžké) ale i připravit něco dobrého z krémových balsamicových octů rodinné firmy Kalamáta Papadimitriou (papadim.com/cs/). Krémy jsou redukcí prvotřídního řeckého balsmicového octa Kalamáta. Oceníte je také při dietě, protože jedna lžíce obsahuje pouhých 17 kalorií a žádný tuk ;-) Takže jsou fákt hustý :-D

b

Před několika dny tak přišel balíček a v něm hned dva tyto vynikající produkty. První s příjemně pikantním chilli, druhý s chutí barbecue. Degustace dopadla na výbornou - a musela jsem se včas zastavit, aby něco zbylo na budoucí tvoření. Chilli balsamico je opravdu pikantní, ale až takzvaně: "na druhou" dobrou. Nejdřív totiž na jazyku ucítíte lahodnou, sladkokyselou chuť, to pálivé vám dojde až po chvíli. A tak by to mělo být, aby ostrost koření nezničila chuťové pohárky. Myslím, že Chilli balsamico by si rozuměl s listovými saláty, sýry, čokoládou nebo jahodami. Balsamico barbecue (BBQ), jak už název napovídá, vám budě dělat milou společnost při letním grilování. Ať už se stane součástí marinád, chutney, nebo je jen tak nakapete na burgery či jiné maso.

Po ochutnávce začalo dlouhé přemýšlení, až se mi vařilo v hlavě. Ale já vaření miluji, jak už bylo řečeno :-) Jako vždy jsem začala průzkumem zásob. Výsledek: v lednici máslová dýně, čedar a rukola. Ve spíži česnek, sušená rajčata, červená cibule, dijonská hořčice, olivový olej. To by bylo, aby to nepasovalo dohromady! A tak vznikl víkendový oběd, na který jsem se připravila už v sobotu tak, že jsem upekla dýni pokapanou chilli balsamicem spolu s neloupanými stroužky česneku, a smíchala suroviny na dip a zálivku, aby se pěkně proležely. Druhý den jsem pokračovala přípravou těsta na rozmarýnové vafle a salát z rukoly. Výsledek mého snažení, které mě neskutečně bavilo a které chutnalo rodině i kamarádovi, jenž má vynikající čich a šel náhodou okolo, dnes předkládám i vám:

a

pise.cz/img/355763.jpg">

Rozmarýnové vafle s balsamicovou dýní, dipem z pečeného česneku a rukolovým salátem

Co potřebuješ?

Na pečenou dýni:
700 g máslové dýně
1 lžíce sušeného rozmarýnu
3 lžíce krémového balsamica Kalamáta Papadimitriou Chilli
1 palice česneku
hrubá mořská sůl
olivový olej

Na vafle:
1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
0,5 hrnku hladké žitné mouky
2 celá vejce
1 lžička soli
1 lžička rozmarýnu
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžíce olivového oleje
1,5 hrnku mléka

Na salát:
250 g rukoly
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce oleje ze sušených rajčat
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce krémového balsamica Kalamáta Papadimitriou Chilli

Na česnekový dip:

300 g zakysané smetany
4 stroužky čerstvého česneku
1 lžíce oleje ze sušených rajčat
6 stroužků čerstvého česneku, které jsme upekli spolu s dýní
sůl

A ještě:
červenou cibuli
rajčata
čedar

d

Jak na to:

Dýně:
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, a nakrájíme na centimetrové proužky. Ty pak oloupeme.
Plech vyložíme  pečicím papírem, poklademe jej dýní, kterou osolíme, posypeme rozmarýnem, pokapeme balsamicovým krémem a olejem. Navrch poházíme neoloupané stroužky česneku. Pečeme asi při 200 °C zhruba 40 minut.

Dip:
Čerstvý česnek oloupeme a prolisujeme, pečený česnek vymáčkneme, rozmačkáme vidličkou a vše přidáme k zakysané smetaně, kterou jsme si promíchali s olejem ze sušených rajčat. Osolíme a vychladíme.

Zálivka na salát:
Balsamico, olivový olej, olej ze sušených rajčat a dijonskou hořčici vlijeme do malé skleničky, pečlivě uzavřeme víčkem a směs protřepeme.

w


Vafle:

Sypké suroviny smícháme, přidáme vejce, olej a mléko. V případě potřeby mléko ještě doplníme - záleží na savosti mouky. Má vzniknout dost husté lívancové těsto, které necháme asi 20 minut odležet, aby se uvolnil lepek. Vaflovač lehce potřeme olejem a lžící na něj pokládáme těsto, které rozetřeme po celé ploše. Zaklopíme vrchním dílem a pečeme do křupava. Když spotřebujeme všechno těsto (máme asi 8 kusů vaflí), je už vše připraveno a jdeme do finále:

Salát:
Rukolu propláchneme a osušíme, pak smícháme se zálivkou.

Finále!

Vafli potřeme česnekovým dipem, na něj navrstvíme rukolový salát, pečenou dýni, kolečka červené cibule a rajčat, nakonec i pár proužků čedaru. Přikryjeme další vaflí a spíchneme bambusovým napichovátkem anebo seříznutou a zkrácenou špejlí. Zvlášť můžeme ještě podávat česnekový dip i rukolový salát.

Tipy:
- dýni si můžeme připravit den předem a pak na vaflovací plotýnce jen prohřát
- stejně tak si připravíme předem i dip a zálivku
- semínka z dýně nevyhazujeme; můžeme je opláchnout, osušit, později orestovat na malém množství oleje a mlsat místo chipsů.

- - -

Každý článek má mít i závěr, a tak bych chtěla poděkovat portálu www.blogerky.cz i výrobnímu závodu rodinné firmy Papadimitriou, že jsem dostala příležitost se výzvy účastnik, balsamicové octy ochutnat. A také za to, že mě na několik hodin přenesli zpátky na dovolenou :-) Opravdu jsem si celé vaření báječně užila:-)

IMG_5148

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

Komentáře