Peříčkové houstičky - kaiserky

2. červenec 2013 | 19.53 |
blog › 
Peříčkové houstičky - kaiserky

DSCN1266

Co potřebuješ:

500 g hladké mouky
2 - 3 celá vejce (podle velikosti)
cca 230 ml vlažného mléka
150 ml  oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 droždí - 42 g (už jsem ale dělala i z půlky kostky, a taky se povedly)

1 vejce na potření, hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím

Mák, kmín, sezam, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr atp. na posyp

Jak na to:

Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut). 

Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut. 

Troubu předehřejeme na 170°C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.

Tip:

Pokud zbydou do druhého dne, což se stává málokdy .-), dám je do hrnce, přikryji utěrkou a pak poklicí a schovám do studené trouby. 

Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.

DSCN1266

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Moderované komentáře

RE: Peříčkové houstičky - kaiserky wnaty 22. 07. 2013 - 09:47