Pokud cestujete po Řecku nebo Turecku, určitě vinné listy znáte.
A pokud ne, vyzkoušejte si je podle mého receptu ;-)
Co potřebuješ:
Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Vinné listy opláchneme pod tekoucí vodou a minutu povaříme asi v 10 centimetrech vroucí vody, do níž jsme přidali ocet. Pak slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odřízneme stonky.
Maso důkladně smícháme s kořením, najemno nasekanou cibulí, mátou, rozinkami a semínky. Nakonec přidáme rýži a opět promícháme.
Listy otočíme lícem (lesklou stranou dolů) a na každý pokládáme asi čajovou lžičku masovo- rýžové směsi. Pečlivě srolujeme - nejdříve přiložíme strany, pak zavineme zbytek.
Pokládáme těsně vedle sebe ohybem dolů do olejem vymazaného pekáče. Zalijeme vývarem, zakápneme octem a přikryjeme. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.
Podáváme samotné, s jogurtem ochuceným česnekem a solí nebo s pečivem.