Vinné listy s pestrou nádivkou

25. červen 2014 | 09.37 |
blog › 
Ostatní › 
Vinné listy s pestrou nádivkou

Pokud cestujete po Řecku nebo Turecku, určitě vinné listy znáte.

A pokud ne, vyzkoušejte si je podle mého receptu ;-)

DSCN4262

Co potřebuješ:

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže (230 ml)
  • asi 35 - 40 pěkných vinných listů
  • 1 lžíce vinného octa
  • 400 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 1 lžička koření tandoori masala
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 2 lžíce nasekaných rozinek
  • 3 lžičky sušené máty
  • 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek
  • 1/2 větší cibule
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje na vymazání pekáče
  • asi 2,5 dl zeleninového vývaru + lžička octa na podlití

Jak na to:

Rýži uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Vinné listy opláchneme pod tekoucí vodou a minutu povaříme asi v 10 centimetrech vroucí vody, do níž jsme přidali ocet. Pak slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat a odřízneme stonky.

Maso důkladně smícháme s kořením, najemno nasekanou cibulí, mátou, rozinkami a semínky. Nakonec přidáme rýži a opět promícháme.

Listy otočíme lícem (lesklou stranou dolů) a na každý pokládáme asi čajovou lžičku masovo- rýžové směsi. Pečlivě srolujeme - nejdříve přiložíme strany, pak zavineme zbytek.

Pokládáme těsně vedle sebe ohybem dolů do olejem vymazaného pekáče. Zalijeme vývarem, zakápneme octem a přikryjeme. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.

Podáváme samotné, s jogurtem ochuceným česnekem a solí nebo s pečivem.

DSCN4262

DSCN4249

DSCN4233

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář