Znáte poradnu, která zná odpověď na každou otázku? Zapamatujte si www.poradte.cz Určitě se vám bude hodit.
Další výzva - podzimní vaření se zeleninou Dione

Další výzva - podzimní vaření se zeleninou Dione

31. říjen 2016 | 14.49 |
› 

Kde je jídlo, tam jsem já, a kde je dobré jídlo, tam jsem dvakrát :-) Proto jsem neváhala ani minutu, když se na portálu www.blogerky.cz objevila další výzva. Tentokrát se vařilo s českou značkou prvotřídní zmrazené zeleniny a ovoce "Dione". A jak to všechno probíhalo?

IMG_6249IMG_6286

Úkolem bylo navrhnout dva recepty. Ze všech receptů pak bude vybráno konečných 20, které se mezi sebou utkají. Autorky dostanou balíček s vybranou zeleninou nebo ovocem a do konce října na svém blogu zveřejní hotové recepty s fotografiemi.

A výhra? Samozřejmě šťavnatá - produkty mražené zeleniny a ovoce v hodnotě 1 000 korun. Mohla jsem si to nechat ujít? :-D

Výzvu jsem objevila v den, kdy to venku pěkně fičelo, a tak byla polévka, která zahřeje i zasytí to první, co mě napadlo. Mexická zelenina Sombrero byl tedy můj první ledový balíček. Protože ráda ochutnávám nové a netradiční, chtěla jsem už dávno zkusit kombinaci masa a lesních plodů. A když jsem v nabízených výrobcích objevila sáček s malinami, ostružinami, borůvkami a rybízem, nemohla jsem jinak :-) Oblíbenou vepřovou panenku jsem obalila do slaninového kabátku, protože už je opravdu sychravo, a položila ji na ovocný kobereček. Společnost jí dělaly předvařené opečené brambory. Takže se vařila Zeleninová polévka s mletým hovězím a fazolemi po mexicku a Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů s pečenými brambory.

Ještě než se dostaneme k samotným receptům, udělám rekapitulaci, a pro lepší přehlednost pěkně v bodech:

- oba pokrmy chutnaly nejen mně, ale i mému "panterovi, pardon... partnerovi :-)

- z toho plyne, že se k nim tuto zimu určitě ještě vrátím

- polévku jsme jedli tři dny, a byly to pěkné dny. Navíc ji můžeme zamrazit do zásoby

- ovocná směs mi zbyla a chutnala

- Mraženou zeleninu a ovoce jsem do této doby kupovala spíš z nouze, ale teď už to bude potěšení, nikoli kompromis. Výrobky od Dione mají barvu i chuť jako by byly čerstvé. Víte proč? Díky strategické poloze moderního závodu jsou plodiny zpracovány pár hodin po sklizni. Ovoce i zelenina je pečlivě vybírána. Navíc jsou plodiny před zmrazením oblanšírované a díky tomu si zachovají svou čerstvost a nutriční hodnoty. A co mě těší nejvíc - při zpracování se nepoužívají žádné umělé konzervanty, látky a barviva. Takže: u mě fakt dobrý a JEDNOZNAČNĚ DOPORUČUJI! :-)

- tuto výzvu jsem si parádně užila a jsem za to moc ráda. Děkuji portálu www.blogerky.cz, který ji vyhlásil, a samozřejmě Dione, jež dodala své produkty.

Přeji, aby se Vám v kuchyni dařilo a chutnalo Vám. Pokud byste cokoli v souvislosti s vařením potřebovali vědět, napište mi. Bude-li t v mých silách, určitě zkusím poradit. A tady už jsou zmiňované recepty:


Zeleninová polévka s mletým hovězím a fazolemi po mexicku

500 g mletého hovězího masa

450 g zeleniny Dione Sombrero
500 ml masového vývaru (může být i uzený)
300 ml pasírovaných rajčat
300 g červených fazolí v rajčatovém nálevu
300 g bílých fazolí v rajčatovém nálevu
2 ks stroužku česneku
1 ks cibule

4 lžíce sekané petrželové nati
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušeného koriandru

špetka třtinového cukru
olej, pepř, sůl

Polévka:
Na másle asi 15 minut restujeme zmraženou zeleninu, pak odstavíme. Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na drobno, když lehce zezlátne, přidáme nasekaný česnek. Po dvou minutách přidáme mleté maso smíchané se solí, skořicí, pepřem a koriandrem. Mícháme, dokud maso nezíská šedou barvu. Pak přilijeme pasírovaná rajčata a deset minut prováříme. Přilijeme vývar a vaříme asi 40 minut. Když máme hotovo, přidáme fazole i s nálevem a restovanou zeleninu. Ochutíme solí, pepřem a cukrem, přidáme sekanou petrželovou nať a vypneme.

Česneková smetana:
200 g husté kysané smetany
1-2 stroužky česneku
sůl

Smetanu smícháme s prolisovaným nebo nastrouhaným česnekem, pepřem a solí.

Tortilly:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek vody
1 lžička soli
50 g sádla


Rozpustíme si sádlo. Mouku smícháme se solí. Přidáme do ní vodu a vlažné sádlo a rukama hněteme hladké těsto, které má mít konzistenci asi jako pevnější plastelína. Ihned je rozdělíme na 12 nebo 24 dílků (podle toho, jak chceme mít tortilly velké).
Pak z každého kousku tvoříme kuličky, které na lehce pomoučené ploše za občasného podsypávání válíme do tenka. Vkládáme jednu po druhé na sebe do čisté těrky. Pečeme na suché pánvi z každé strany asi 30 vteřin, po upečení pokládáme do další suché utěrky.
Tip: Těsto (nevyválené) si můžeme uložit i do lednice a použít třeba po třech dnech - před pečením by ale mělo mít pokojovou teplotu.

Servírování: Polévku nalijeme na talíř a ozdobíme ochucenou smetanou a petrželovou natí. Přikusujeme opečené tortilly.

IMG_6286

bb

Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů a pečenými brambory

Omáčka:
300 g lesního ovoce (mražená směs Dione)
100 ml červeného Lambrusca
1 lžíce medu
2 lžičky másla

1 ks hřebíčku
cukr podle chuti
špetka soli

Případně: 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády

Ovoce, víno, med a hřebíček přivedeme k varu a pak na mírnějším ohni asi 20 minut redukujeme - občas zamícháme, ke konci hlídáme. Když směs zhoustne, osolíme a osladíme i podle chuti, vyjmeme hřebíček. Udržujeme v teple. Těsně před servírováním přidáme máslo, omáčka získá jemnější chuť a lesk. Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády.

Maso:
500 g vepřové panenky
150g dlouhých slaninových plátků (zde Snídaňová slanina)
hrubě mletý pepř
sůl

Maso obalíme olejem a posypeme hrubě mletým pepřem. Slaninu a maso vyjmeme hodinu před začátkem přípravy z lednice. Panenku  odblaníme a nakrájím na 5 centimetrů silné špalíky - nesolíme! Obalíme je ve slanině a opečeme ze všech stran do zlatova.
Propečenost zjistíme tak, že maso prstem přitiskneme k pánvi, čím méně maso pod prstem pruží, tím je propečenější. Pak je vložíme do vyhřátého kastrolku a přikryjeme pokličkou.

Příloha:
6 ks středně velkých brambor
olej
sůl

Brambory omyjeme a se slupkou je vaříme v osolené vodě do poloměkka. Vyjmeme z vody, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na třícentimetrové plátky. Na nepřilnavé pánvi pokapané olejem pečeme z obou stran.

Dekorace:
petrželová nať

Servírování:
Na nahřátý talíř servírujeme brambory, na druhou stranu  klademe asi dvě lžíce ovocné směsi a na ni rozložíme panenku. Dozdobíme petrželkou a podáváme.
Dobrou chuť:-)

IMG_6243

IMG_6249

 _______________________

Sombrero složení - zelenina v různém poměru: kukuřice zrno, fazole zrno červená, mrkev kostka, celer kostka, hrášek zrno, fazolové lusky řezy, paprika červená kostka. Hmotnost: 450 g

Neodmyslitelná součást tex-mex kuchyně, vhodná pro zapékání v tortilách, doplněk k masu, do salátů, těstovin, rýže i jako příloha. Báječná směs barev se skvělou chutí, charakteristická pro mexické pokrmy.

Lesní směs složení -ovoce v různém poměru: rybíz červený, rybíz černý, maliny, borůvky, ostružiny. Hmotnost: 500 g.

Oblíbená ovocná směs z darů lesa. Je namíchána pouze z prvotřídních surovin, vybraných odrůd, po pečlivé selekci všech plodů. Směs se používá k přípravě koláčů, palačinek a ke zdobení zmrzlinových pohárů.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře