Babiččina kuchařská škola

17. duben 2014 | 12.48 |
blog › 
Písanka › 
Babiččina kuchařská škola

   Jako malá holka jsem moc ráda jezdila k babičce na venkov. Když na mě její dřevěná chalupa dýchla svou neopakovatelnou atmosférou, rázem jsem se ocitla v jiném světě. Ve světě ručně háčkovaných naškrobených záclonek, kanafasových peřin a pohádkových příběhů. Protože babička byla báječná vypravěčka. A nejen to. Uměla vařit jako nikdo, aspoň jsem o tom byla přesvědčena (mami, promiň :-)) Babiččiny peříčkové houstičky - recept najdete právě na těchto stránkách: daniela.pise.cz/16-perickove-housticky-kaiserky.html, koláče, vdolky, rajská omáčka, fazolová polévka a vlastně i docela obyčejné bramboráky, se zabydlely i v mé kuchyni.

Nikon komplet 3018

   Když jsme o prázdninách s bráškou vstávali, babička byla dávno vzhůru. Obvykle už měla posekanou trávu a na šňůře viselo voňavé prádlo. Na chalupě se ze začátku svítilo jen petrolejkou a nebyla tam zavedená ani voda, tak se nosila ze studny. Pračku nahradila valcha a mýdlo s jelenem, nádobí se mylo v takzvaném "mycáku", který měl do dnešní "myčky" opravdu hodně daleko. Netuším, v kolik hodin babička vstávala, ale později než v šest hodin jistě ne. Zasedli jsme ke stolu, na kterém čekala v konvici melta, v ošatce pečivo a máslo v malované porcelánové dózičce. Ale babička nesnídala s námi, ta už zase byla v kuchyni a zadělávala těsto, smažila cibulku nebo čistila zeleninu. 

   Babiččina kuchyň mě okouzlovala odnepaměti. Co v ní bylo záhadných věcí! Ruční mlýnky na kávu, hmoždíře, kořenky, karafy, látkové sáčky s bylinkami zavázané stužkou... Ale nejvíc mou pozornost upoutávala těžká a objemná černá kniha uložená až úplně nahoře v almárce. Babička, která celá dlouhá léta sbírala a poctivě sepisovala recepty, říkala, že v ní má svá kuchařská tajemství, a my děti do ní nesměly  ani nakouknout.

Nikon komplet 3025

pise.cz/img/321655.jpg">


   To se ví, že mne zakázané ovoce lákalo víc a víc, až už jsem jednou, když babička pracovala na zahrádce, nevydržela. K almárce jsem přisunula stoličku a natáhla se. Za chvíli už jsem očarovaně a nadšeně pročítala jednotlivé recepty. Nebyla to jen tak nějaká ručně psaná kuchařka, jakou má spousta z nás doma. Bylo to mnohem víc, babička psala perem a měla nádherné písmo, však posuďte sami. Ač krátce po obědě, začaly se mi sbíhat sliny nad lívanci se šlehačkou, perníčky, žluťoučkou bábovkou i pečeném kuřátku. Seděla jsem na stoličce jak přikovaná, obracela stránku za stránkou a prohlížela si to málem umělecké dílo, které se mi neoprávněně dostalo do ruky. Stalo se to, co se stát muselo. Náhle a bez varování vrzly dveře a v nich stála babička s rukama založenýma v bok. "Děvče, děvče," pravila káravým tónem, v němž jsem ale kupodivu vycítila i lehký úsměv, "tušila jsem, že tě jednou s mou knihou nachytám,  však bych ti ji byla za čas sama ukázala. Ale takhle brzy? No co, jdi si umýt ruce, přines pero a papír, dáme se do práce. Začneme kořením!"

   Beze slov jsem poslechla a pak už jen sledovala, jak babička otevírá skříňky a na starý velký dřevěný stůl pokládá baňaté kořenky jednu za druhou, pěkně do řady. Když byl stůl téměř z poloviny plný, poručila mi: "Pěkně si sedni, poslouchej a uč se. A co nejvíc si toho zapiš, však se ti to bude hodit." A začala výuku - dozvídala jsem se, kam se hodí majoránka a kam zas badyán, že nádivka ani květáková polévka nebude bez muškátového květu stát za nic. Do rajské že prý patří špetka skořice, bobkový list s pepřem a novým kořením, nu, nebralo to konce. Ke každému koření jsem musela přivonět a promnout je v ruce, některé i ochutnat. Když pak babička odložila poslední nádobku, řekla mi: "Všechno si to koukej zapamatovat, zítra tě vyzkouším a budeme pokračovat. Svému slibu dostála a koncem prázdnin, ač mi bylo sotva jedenáct let, jsem věděla o kuchařském umění víc, než jsem si vůbec kdy dokázala představit. Babička mi vysvětlila, jak správně připravit hovězí vývar, jak hutné má být těsto na domácí nudle a jak je složit, abych je pak mohla najemno nakrájet, že jen cibule vytvoří ten správný základ pro španělské ptáčky nebo že se těsto před kynutím popráší hladkou moukou, zakryje čistou utěrkou a pak uloží na teplé místo.

   Založila jsem si tehdy knihu rad a psala a psala. V kuchyni samotné jsem babičce samozřejmě spíš jen pomáhala, ale coby kuchtík jsem občas směla nakrájet housky do knedlíků, nastrouhat tvaroh, zamíchat těsto na lívance nebo vsypat koření do guláše. I tak to byla nejlepší kuchařská škola, jaké se mi mohlo dostat. Babička, protože nepracovala, na mě měla zkrátka spoustu času. Od té doby uplynulo hodně vody, já dávno vařím pro svou vlastní rodinu (a taky moc ráda pro své kamarády)  a vaření je jednou z mých nejmilejších činností.

   A babička? Už pár let bohužel není mezi námi. Vlastně co to píšu za nesmysl!!! Je s námi přece pořád, vždyť kdykoli vařím, musím jí v duchu poděkovat a vzpomenout si na to, s jakou ochotou a laskavostí mne do kuchařských tajů zasvětila. Na polici schraňuji jako vzácnou památku její kafemlýnek, který vidíte na obrázcích. A taky největší poklad, starou kuchařskou knihu...

Nikon komplet 3027

Nikon komplet 3029

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (7x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Babiččina kuchařská škola ladka 17. 04. 2014 - 13:39
RE: Babiččina kuchařská škola daniela 17. 04. 2014 - 13:48
RE: Babiččina kuchařská škola jitka s. 17. 04. 2014 - 17:38
RE(2x): Babiččina kuchařská škola daniela 20. 04. 2014 - 12:23
RE: Babiččina kuchařská škola boudicca 20. 04. 2014 - 10:08
RE(2x): Babiččina kuchařská škola daniela 20. 04. 2014 - 12:27
RE(3x): Babiččina kuchařská škola boudicca 20. 04. 2014 - 12:34
RE(4x): Babiččina kuchařská škola daniela 20. 04. 2014 - 12:47