Kakaový krémový řez s mascarpone

22. červenec 2013 | 21.00 |
blog › 
Kakaový krémový řez s mascarpone

DSCN3458

Co potřebuješ:

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
2 vajíčka
4 lžíce kvalitního kakaa
necelý hrnek třtinového cukru
1 hrnek oleje
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 vanilkový cukr

Krém:
500 g macarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
moučkový cukr podle chuti
1 želatinový ztužovač za studena
1 dl vody

mletá skořicena posypání moučníku

Přeliv:
4 lžíce husté zavařeniny (směs lesních plodů)
1 lžička solamylu
150 ml vody
pár kapek citronové šťávy
podle potřeby cukr

Jak na to:

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, prosátým kakaem a vanilkový cukrem. Přilijeme mléko, olej a celá vajíčka. Vše smícháme a vlijeme do velkého hlubokého plechu na pečicí papír. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 25 minut (kontrolujeme průběžně špejlí - pokud ji vytáhneme suchou, je korpus hotový).

Mascarpone rozmícháme s cukrem, pak smícháme se zakysanou smetanou. Ušleháme šlehačku. Do misky nasypeme ztužovač za studena, smícháme jej rychle (podle návodu) s 1 dl vody a pak postupně přidáváme ušlehanou šlehačku. Tuto směs potom pomalu vmícháme do připraveného krému z mascarpone, cukru a kysané smetany.

Ovocný přeliv: džem smícháme s vodou, podle potřeby dosladíme a přidáme citronovou šťávu. Rychle přivedeme k varu, do dvou lžic studené vody přidáme solamyl, a vlijeme k ovocné směsi. Krátce na mírném ohni povaříme. Lze podávat teplé i studené. Hustotu směsi upravíme uzpůsobíme tomu, jak hustý je samotný džem - měla by zůstat tekutá.

Po vychladnutí naneseme na korpus hotový krém, vidličkou uděláme vlnky a posypeme skořicí. Chladíme v lednici alespoň tři hodiny, pak krájíme na řezy a podáváme s trochou ovocného přelivu.

DSCN3431

DSCN3458

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.33 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Moderované komentáře

RE: Kakaový krémový řez s mascarpone in-my-mind 23. 07. 2013 - 10:17