800 g hovězích líček
300 g nastrouhané kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
4 velké cibule nakrájené nahrubo
250 ml dezertního vína Kagor
150 ml červeného vína (zde Cabernet)
4 lžíce sádla
2 lžíce hnědého cukru
2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, nového koření a celého pepře
po lžičce rozmarýnu a tymiánu
asi 300 ml hovězího vývaru
sůl, pepř
1 lžíce másla, 3 lžíce oleje
Maso odblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm). Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem.
Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče spolu se vším kořením. Cibuli spolu s kořenovou zeleninou opečeme mírně dozlatova. Nakonec přidáme hnědý cukr, a chvilku počkáme až lehce zkaramelizuje.
Maso v pekáči zasypeme cibulí, přidáme rozmarýn,tymián, pepř a sůl. Zalijeme vínem a čtvrtinou vývaru.
Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme za občasného podlévání a míchání do změkntí masa - až tři hodiny. Maso pak vyjmeme i s celým kořením a vše, co nám zbylo v pekáči, propasírujeme sítem. Vzniklou budoucí omáčku krátce povaříme, v případě potřeby lehce rozředíme vývarem a dochutíme. Nakonec do ní vložme maso, prohřejeme a vypneme. Nakonec přidáme máslo a podáváme s bramborovou kaší, brambory, bramborovým knedlíkem atd.
Kagor = sladké kořeněné víno dnes vyráběné z odrůdy Cabernet v Moldávii, původem z Francie. Můžeme nahradit portským.