Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem

23. březen 2015 | 19.20 |
› 

Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem

O panu Šmakounovi se už ví, že je nerad sám, a proto se rád seznamuje. Tuhle se rozhodl, že udělá jarní párty a pozval k sobě další kámoše. Nakonec přišli všichni - pan Špenát se svou kuskusovou družkou, rýžový papír s sebou vzal sušené rajčátko a to zas zavolalo sousedku kukuřici. Nakonec z toho byla pořádná divočina - všichni totiž skončili pěkně pohromadě v jednom "spacáku" :-)

DSCN8836b

Takže co dnes potřebujeme?

  • asi 16 ks kulatého rýžového papíru
  • 200 g uzeného Šmakouna (ale klidně i hlívového nebo natur)
  • 2 plné hrsti mraženého špenátu (měla jsem ho v granulích, ale odhaduji to na 200 g)
  • asi 6 lžic kuskusu a k tomu cca 1 - 1,2 dl zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 5 lžic sterilované kukuřice
  • 5 sušených rajčátek
  • olej na smažení
  • sůl a pepř podle chuti

A jak na to?

Kuskus vsypeme do misky, přidáme k němu lžíci oleje ze sušených rajčat, zalijeme vroucím vývarem a vidličkou promícháme. Přikryjeme talířem nebo folií a po asi deseti minutách je hotovo. Smícháme s hotovou špenátovou směsí, kterou si mezitím připravíme takhle jednoduše:

Šmakouna nakrájíme na hodně malé kostičky (nebo jej můžeme nastrouhat), orestujeme na trošce oleje na pánvi, přidáme k němu nasekaná rajčátka a po minutce i povolený špenát. Nakonec okořeníme solí, pepřem a sušeným česnekem a vmícháme kukuřici (a pak samozřejmě i připravený kuskus). Necháme vychladnout a bedlivě hlídáme, aby nám nikdo neuždiboval, protože dobrota už je to teď. Takže jestli nemáte čas anebo zrovna netoužíte po smaženém, hoďte rýžový papír za hlavu a jezte hned :-)

Ale někdo to zkrátka rád smažené, a pokud jste to vy, rýžové závitky si připravíte takhle:

Čistou utěrku namočíme do studené vody a vyždímáme. Přeložíme napůl a jednu půlku položíme na mělký talíř nebo rovný tác. Na talíř umístíme rýžový papír a přikryjeme jej druhou půlkou vlhké utěrky. Lehounce přitiskneme, aby papír nasákl vodu. V případě potřeby sem tam přilijeme lžíci vody. Namočený papír opatrně přemístíme na jiný, lehce vodou pokropený talíř, do středu dámě dvě až tři lžičky špenátové směsi a zavineme. Nejdřív papír přeložíme přes směs ze shora a zespodu, nakonec jej omotáme kolem dokola a lehce přitiskneme spoje. Položíme na lehce navlhčený talíř a pak vkládáme do středně rozpáleného oleje.

Závitky by měly plavat - a je celkem jedno, jestli kraula nebo motýlka (i když já na jaře hlasuji pro motýly :-)

Podáváme se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. Dobré jsou i studené.

DSCN8840b

DSCN8836b

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře